شاید اسم کشور استونی را نشنیده باشید و یا اصلا به آن فکر نکرده باشید. اما آستونی «آینده جهان» است! چرا که اولین کشور تماما دیجیتال دنیاست. ممکن است بپرسید کشور تمام دیجیتال یعنی چه؟ آن را در هفت تصویر توضیح می دهم:
یک: به هرشهروند استونی در لحظه تولد یک کد دیجیتال ۱۱رقمی می دهند که تا پس از مرگ با وی همراه است: این کد جایگزین کارت ملی، شناسنامه، کارت بانکی و دفترچه بیمه است. مقایسه کنید با ما که هر اداره ای که می رویم هم کارت ملی باید همراهمان باشد هم شناسنامه به همراه سایر مدارک! البته کپی از پشت و رو فراموش نشود!
دو: با ورود به پایتخت استونی با پدیده ای عجیب روبرو می شوید: اینترنت بیسیم مجانی در سراسر شهر برای همه. در سال ۲۰۰۰ استونی اولین کشور جهان بود که دسترسی به اینترنت را مثل دسترسی به غذا و سرپناه جزو حقوق اولیه انسان ها قلمداد کرد اینترنت مانند آب و غذا و سرپناه اهمیت دارد. جالب است بدانید این کشور در سال 1991 مستقل شد و در آن زمان فقط نیمی از مردم تلفن داشتند آن هم با دسترسی محدود!
سه: امضای دیجیتال به اندازه امضا روی کاغذ ارزش دارد. پرکردن فرمهای مالیاتی، بازکردن حساب بانکی، دریافت وام، یا حتی تاسیس شرکت کاملا غیرحضوری و مبتنی بر هویت دیجیتال و با امضای الکترونیک است. مدیر شرکت سرمایهگذاری فاندربیم میگوید: من شرکتم را ۲۰ دقیقهای تاسیس کردم! اصلا از خانه بیرون نرفتم! ما تا حالا کارمندان اداره مالیات را ندیدهایم. همهچیز اینجا آنلاین است.
چهار: استونیاییها اولین ملت دنیا بودند که در سال ۲۰۰۵ در انتخابات آنلاین شرکت کردند. وقتی خبرنگاری از رئیسجمهور سابق استونی پرسید در انتخابات کجا رأی خواهد داد، با تعجب گفت: در خانه، پای کامپیوتر! به کمک همان کد ۱۱ رقمی تقلب در این سیستم امکان ندارد. مقایسه کنید با ما که در همین انتخابات اخیر چهار ساعت پای صندوق ماندیم و چندین میلیون از رای دادن باز ماندند.
پنج: همه چیز به کد یازده رقمی وصل است. بنابراین خیلی از کارها ساده می شود: مثلا پر کردن فرم آنلاین مالیاتی در استونی سادهتر از چیزی است که فکر میکنید و فقط چند دقیقه طول میکشد. بعد از وارد کردن کد دیجیتال و رمزتان وارد صفحهای میشوید که اطلاعات مالیتان در سال گذشته به صورت خودکار جمع آوری شده و فقط شما آن ها را کنترل می کنید و تغییرات لازم را انجام میدهید و دکمه «بفرست» را میزنید. تمام! مشهور است که نخستوزیر سابق استونی اوراق مالیاتیاش را در فرودگاه در لپ تاپش پر کرد.
شش: در استونی یک کارآفرین می تواند شرکت خود را بدون هر گونه کاغذبازی اداری و تنها از طریق کامپیوتر خود در خانه به ثبت برساند. رکورد ثبت شرکت در این سیستم ۱۸ دقیقه است.
هفت: استونی اولین کشوری است که شهروندی الکترونیک را به مردم خارج از کشور ارائه داد. با ایده کشور بدون مرز حتی شهروندان دیگر کشورها نیز میتوانند برای اقامت الکترونیک اقدام کنند. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نیز از جمله کسانی است که دارای این شهروندی است. با این طرح یک کارآفرین استرالیایی می تواند بدون حضور در این کشور، شرکتش را ثبت کند، حساب بانکی باز کند و با یک دفتر مجازی شرکتش را اداره کند.
تجویز راهبردی:
دراین ارتباط دو تجویز می توان داشت: اولی برای شهروندان و دومی برای دولتمردان
1- برای شهروندان: دیر یا زود ایران و جهان شبکه ای تر و دیجیتالی تر خواهد شد. در این میان آنانکه سواد دیجیتالی ندارند مانند کسانی هستند که با تیر و کمان به جنگ تیربار می روند. همان قدر که چنین جنگی خنده دار است، عدم تسلط به مهارت های دیجیتالی فردا تاسف بارست.
2- برای دولتمردان: تمام اعضای کابینه به علاوه معاونین تمام وزرا، تمام نمایندگان مجلس و تمام مدیران ارشد قوه قضائیه به پول بیت المال همراه تمام خانواده هایشان یک هفته بروند استونی. باور دارم این هزینه نیست. یکی از بهترین سرمایه گذاری هاست. بعد از این سفر دیگر امضا دیجیتال، انتخابات الکترونیک و … ترس آور نخواهد بودو اینهمه کپی گرفتن از شناسنامه و کارت ملی بابت هر کاری نخواهیم داشت
وقتی استونی در عرض یک دهه از کشورداری کلنگی به کشورداری دیجیتال رسیده است چرا ما نتوانیم؟ دقت کنیم که ایران پتانسیل فوق العاده ای برای رشد جهشی در زندگی دیجیتالی دارد. نمونه اش اینکه ما رکوردار سرشماری اینترنتی در جهان هستیم. جوانان پرشور ، متخصصان کاربلد و اشتیاقی وصف ناشدنی برای پیشرفت. اما مهم ترین مانع پذیرفتن پارادایم کشورداری دیجیتال توسط قانون گذاران و دولتمردان است. خداوند فرموده بروید و در زمین سیر کنید. چه بهتر این سیر به سرزمین هایی باشد که همراه با عبرت باشد نه صرفا لذت. سرزمین هایی از جنس آینده
این نوشته از کانال دکتر لشکربلوکی(@Dr_Lashkarbolouki) نقل گردید.
تصورش رو بکنید شکایت دادگاه و مالیات و بیمه در ایران اینترنتی و دیجیتالایز بشه. حتی فکر کردن بهش هم خوشایند و جالبه و خیلی میتونه اثر بخش باشه. متاسفانه بیشتر انرژی افراد بخش خصوصی برای این ۳ مقوله تلف میشه و هر ۳ سیستم هم کاملا عهد دقیانوسی و ناکارآمد است . از اونطرف هم کلی کارمند دنبال یک شغل مفیدتر خواهند رفت و وقت این همه انسان لابه لای پوشه ها و توصیه های شفاهی وراهروی ادارات تلف نمیشه. به قول آقای شعبانعلی این وقتی که از مردم تلف میشه کمتر از قتل انسانها نیست. یعنی میتونیم اون روز رو ببینیم ؟
سلام؛آقای تقوی سواد دیجیتال رو چگونه تعریف می کنید.یعنی اون حداقل هایی که بایستی بلد باشیم تا در آینده در دنیای دیجیتال روند زندگیمون مختل نشه کدام ها است.
البته میدونم با یک جستجوی ساده میشه به جواب رسید .به نظرم توصیه های شما که در این زمینه تخصص دارید برای من موثر تر از نوشته هایی باشه که با جستجو به اونها میرسم.
سلام آقای تقوی
نسل من در بین دنیای دو دنیای سنتی و دنیای دیجیتال در حال فعالیت هستند ،و مادام سرعت دیجیتالی شدن روبه افزایش است و مثل چرخ و فلکی که دائم سرعتش در حال افزایش است حفظ تعادل بسیار سخت و یا غیر ممکن شده است ،اینکه مجبور باشی با روش سنتی کار کنی و با روش دیجیتال فکر کنی ، بسیار طاقت فرسا شده . فهم این موضوع نیاز به نویسندگانی چون شما دارد ،تا وسعت درونمان زیاد و توان دست هایمان افزوده شود.